Pieluchy wielorazowe

Każdy rodzic chce zadbać o swoje dziecko jak najlepiej. Częstym problemem dla mam i ojców jest wybór odpowiednich pieluch dla malucha. Do niedawna największą popularnością cieszyły się pieluchy jednorazowe. Jednak takie pieluszki niestety mogą doprowadzić do podrażnień skóry dziecka oraz są mało przyjazne dla środowiska. W ostatnich latach coraz więcej rodziców zaczęło stosować pieluchy wielorazowe.

Pieluchy wielorazowe – zalety

Dzięki nim nie produkujemy takiej ilości śmieci jak w przypadku „jednorazówek”, ponieważ wystarczy je tylko wyprać w pralce. Pieluszki wielorazowe są przyjazne dla skóry dziecka, ponieważ są z naturalnych oddychających tkanin z bambusa, bądź bawełny. Jest wiele rodzajów ekologicznych pieluszek, między innymi zestaw wkładki z otulaczem, przy czym możemy wybierać wśród wkładek z mikrofibry, bambusa i z dodatkową warstwą mikropolaru. Są również tak zwane „kieszonki”, które są niesamowicie szybkie i proste w użytkowaniu, wygodne dla malucha i mają przeurocze wzory. Kieszonki są wykonane z dwóch rodzajów nieprzemakalnych materiałów: PUL oraz Minky PUL. PUL to gładki laminowany poliester, natomiast Minky to miękki laminowany welur. Od wewnątrz wszyty jest mikropolar. Między dwoma warstwami jest niewielki otwór, czyli kieszonka, przez który wkładamy do środka wkładkę. Kieszonki mogą być zapinane na rzepy lub napy.

W ofercie sklepów z akcesoriami dla dzieci znajdziemy także pieluszki składane, czyli tetra, flanela i otulacz, prefold i otulacz oraz fermowanka z otulaczem. Całkowity koszt użytkowania ekologicznych pieluch wychodzi korzystniej niż stosowanie pieluch jednorazowych. Pieluszki wielorazowe są coraz bardziej wszechdostępne. Kupimy je zarówno w sklepach stacjonarnych jak i internetowych. Reasumując pieluszki wielorazowe są świetnym rozwiązaniem dla rodziców dbających o środowisko i skórę swojego dziecka.

A wszystkie te artykuły znajdziesz tutaj https://pupus.pl/pol_m_Pieluchy-wielorazowe-101.html