Zabawy i gry dla dzieci

Zabawa jest dla dziecka kluczowym elementem wychowania i rozwoju. Ważne jest więc,
żeby rodzice zapewniali swoim pociechom odpowiedniej jakości rozrywkę. Taką, która pozytywnie wpłynie na ich rozwój emocjonalny, społeczny, fizyczny bądź moralny.
Do zabaw polecanych przez ekspertów należą między innymi takie zabawy jak:

– zabawy plasteliną, ponieważ rozwijają zdolności manualne naszych pociech,
origami dla dzieci, również rozwijają zdolności manualne oraz pamięć,
– gry zespołowe typu berek, pająk i muchy, czy podchody. Rozwijają u dzieci aspekt fizyczny oraz społeczny,
– gry planszowe natomiast uczą dzieci zdrowego współzawodnictwa i poruszania się w świecie według określonych zasad.
– gry pamięciowe,
– gry strategiczne (na przykład Gra w statki)

Gry dopasowane do potrzeb dziecka

Zabawy, które proponujemy dzieciom, powinny być do nich dopasowane. Nie tylko do ich wieku, ale również preferencji oraz możliwości. Doskonałym sposobem na zajęcie czasu naszemu maluchowi będzie na ten przykład gra w rebusy i zagadki. Pogłębi z pewnością jego wiedzę i skłoni go do poszukiwania informacji. Podobny efekt uzyskamy u dzieci starszych, stosując fiszki czy gry planszowe sprawdzające wiedzę. Starym i tanim sposobem na zabicie czasu nastolatka natomiast mogą być niezastąpione Państwa- Miasta. Najważniejsze, żeby gry i zabawy, które zaproponujemy naszym dzieciom, nie stały się w żadnym wypadku przykrą koniecznością, ale żeby wiązały się zawsze z radością i dobrą zabawą. Gdyż właśnie to jest celem każdej gry i zabawy.

Uśmiech i radość na buzi naszego dziecka. Zawsze musimy liczyć się z jego emocjami
i preferencjami. Są bowiem dzieci, które uwielbiają gry zespołowe na świeżym powietrzu
i są i takie, które nie przepadają za tłumami, krzykami czy bieganiem. Zamiast tego wspaniałym pomysłem na spędzenie wolnego czasu będzie dla nich origami, wycinanki czy wszelkiego rodzaju zadania manualne.