Co zrobić, by łóżko przestało skrzypieć?

Skrzypiące łóżko to jedna z największych wad tego praktycznego mebla wypoczynkowego. Za powstawanie tego zjawiska są najczęściej odpowiedzialne łączenia pomiędzy poszczególnymi elementami składowymi łóżka. Jak o nie zadbać i co zrobić, by zmniejszyć intensywność tych nieprzyjemnych odgłosów?

Zadbaj o spoistość połączeń!

Bardzo ważne jest, by połączenia o których mowa, idealnie do siebie przywierały. Najlepiej więc zadbać o dokręcenie odpowiednich śrub mocujących, które zapewnią spoistość połączeń. Luzy i tym podobne niedociągnięcia, są w większości przypadków odpowiedzialne za powstawanie skrzypienia.

Wosk, jako warstwa ochronna…

Dobrym pomysłem jest wykorzystanie wosku, jako dodatkowej warstwy ochronnej, zabezpieczającej elementy łóżka przed skrzypieniem. Jak wykorzystać jego potencjał? Najlepiej nacierając nim łączenia i inne powierzchnie trące, które generują wspomniane odgłosy. Metoda ta sprawdza się zwłaszcza w przypadku szaf, ale można ją wykorzystać także i w przypadku innych, drewnianych mebli.

Jak wyciszyć sprężynę?

Za powstawanie charakterystycznego skrzypienia nie zawsze odpowiedzialne są łączenia drewnianych komponentów łóżka. Niekiedy generują je również elementy metalowe, takie jak sprężyny, czy zawiasy. Dlatego warto okresowo dbać o ich odpowiednie naoliwienie. W naszym sklepie doradzimy, co zrobić, by skutecznie wyeliminować ten problem.

Podsumowując, u nas znajdą Państwo łóżka sprawdzone, wytrzymałe i… zabezpieczone przed skrzypieniem. Jeśli jednak do niego dojdzie, chętnie udzielimy najważniejszych informacji, dotyczących skutecznego zabezpieczenia i konserwacji mebla.

Albo można zadbać o zakup łóżka wysokiej jakości od początku. Zapraszamy: https://www.abra-meble.pl/sypialnia/lozka/