Pościel do sypialni

Wybór pościeli jest ważną sprawą. Dobrze dobrana pościel atłasowa wpływa na jakość snu, a w konsekwencji na jakość całego dnia. Kołdry, poduszki, prześcieradła i poszwy potrafią ukoić po trudnym dniu i wprowadzić zrelaksowanych w następny dzień.

Z jakiego materiału najlepsza jest pościel?

Przede wszystkim nie musi być wykonana z takiego samego materiału na różne pory roku.

Zimą sprawdzą się komplety pościeli z flaneli. Taka pościel jest ciepła, a jednocześnie przewiewna, miła w dotyku i przytulna. Świetnie rozgrzeje w zimowe wieczory i noce.
Wiosną i jesienią najlepiej stosować pościel z gładkiej bawełny.
Letnim nocom najlepiej sprzyjają pościele atłasowe. Pościel atłasowa do sypialni może być zarówno bawełniana, jak i jedwabna.
Cienka i przewiewna nie przegrzeje ciała, a delikatnie otuli i wprowadzi w kojący sen.

Ekskluzywna pościel atłasowa do sypialni

Jedwab jest bardzo delikatny i chłodny w dotyku. Wykonana z niego pościel nie tylko jest przyjemna w dotyku, ale także umożliwia świetną wymianę powietrza.
Pościele atłasowe doskonale nadają się dla alergików, bo podobnie jak wełna, tak i satyna nie przyciąga kurzu. Materiał ten pozytywnie wpływa na skórę, relaksuje i kojąco działa na układ nerwowy.
W ciepłe letnie noce, sen pod pościelą wykonaną z jedwabiu to prawdziwa przyjemność. Popularnymi materiałami jedwabnymi, z których szyje się pościel są satyna, adamaszek i żakard.
Jak i w ilu stopniach prać pościel?
Pielęgnacja i pranie pościeli atłasowej to ważny aspekt. Odpowiednia temperatura jest w przedziale 40-60 stopni. W przypadku tej tkaniny najlepiej całkowicie zrezygnować z jej wirowania, co nie tylko oszczędzi włókna tkaniny, ale także ułatwi jej prasowanie. Pozwoli to zachować jej piękny wygląd i wygodę używania przez długie lata.

Dobra pościel nie tylko zapewnia komfortowy wypoczynek, ale też pozwala na ograniczenie do minimum kłopotów z praniem, czy prasowaniem. Odpowiednia pościel jest miła w dotyku i pozwala skórze oddychać. Potrafi też być naprawdę piękna.