Axanta – wszechstronny suplement diety

Bardzo duże zainteresowanie wzbudza w ostatnim czasie, wszechstronny zdaniem producenta, środek o nazwie axanta. Wpływa on na wygląd, zdrowie i ogólne samopoczucie. Poza tym, może też między innymi wspierać pracę mięśni i pomagać w odzyskaniu sił witalnych.

Główny składnik axanty

Niewątpliwie, za zdecydowaną większość pozytywnych właściwości axanty odpowiada jej główny składnik, czyli astaksantyna. Jest to karetoinoid, który występuje chociażby w mięśniach łososi. Jest to swego rodzaju ciekawostka, iż naukowcy uważają, że to właśnie dzięki tej substancji łososie są w stanie, często przez wiele tygodni, płynąć w górę rzeki. Jednakże, astaksantyna zawarta w axancie pobierana jest akurat z alg wodnych.

Jak to działa?

Warto zauważyć, iż rzeczywiście wykazano wszechstronne działanie astaksantyny., Przede wszystkim, posiada ona bardzo silne właściwości antyoksydacyjne. Jest to bez wątpienia jeden z najskuteczniejszych przeciwutleniaczy. Oznacza to mniej więcej tyle, że axanta likwiduje zmarszczki, nadaje skórze jędrności oraz czyni ją elastyczniejszą. To właśnie utlenianie jest bowiem winne wielu procesom degeneracyjnym skóry. Mało tego, uważa się, że astaksantyna może także pomagać w likwidacji różnego rodzaju przebarwień. Przede wszystkim chodzi o przebarwienia powstałe wskutek działania promieniowania słonecznego.

Mięśnie i siła

Jak się okazuje, axanta dzięki astaksantynie wpływa też na mięśnie. Przede wszystkim wspiera ich regenerację. Z tego też powodu, poleca się zażywanie axanty osobom, które są wyjątkowo aktywne. Niemniej jednak, środek ten może się też przydać osobom starszym, u których komórki mięśniowe zaczynają obumierać.

Inne działanie axanty

Poza wyżej wymienionymi, axanta ma również wiele innych działań. Środek ten, a przede wszystkim jego główny składnik astaksantyna, wpływa na różne aspekty zdrowia. Uważa się, że axanta może na przykład uchronić przed różnorodnymi chorobami oczu. Między innymi, przeciwdziała ona rozwojowi uciążliwemu schorzeniu oczu, jakim jest jaskra.