Jurata – nadmorskie wakacje marzeń

Miejsce, które urzeknie każdego podróżnika

Okres wakacji letnich kojarzy nam się najczęściej z odpoczynkiem. Można je zaplanować w różny sposób, ale to właśnie nadmorskie miejscowości cieszą się największą popularnością w okresie wakacyjnym. Nie powinno nas to dziwić, gdyż wczasy nad Polskim morzem mają sporo zalet i często przekonają do siebie nawet najbardziej wybrednego turystę.

Gdy decydujemy się na takie wakacje opcji mamy bardzo dużo, ale jedna z nich jest najbardziej zachęcająca. Oczywiście mowa tu o miejscowości na Półwyspie Helskim. Jurata to miejsce, które istnieje od bardzo dawna, swą nazwę przyjęło od imienia Królowej Morza – Juraty.

Główne atrakcje Juraty

Atutem tej miejscowości jest z pewnością jej położenie, gdyż w tej nadmorskiej miejscowości można z łatwością przejść ulicą Międzymorze od Morza Bałtyckiego aż do Zatoki Puckiej. Kolejnym atutem jest szereg ofert noclegowych, który daje możliwość wyboru odpowiedniego noclegu dla każdego. W Juracie znajdziemy pola namiotowe, domki letniskowe oraz wiele apartamentów i ośrodków wypoczynkowych.

Jurata to nie tylko Hel, ale również wiele ciekawych miejsc, których nie znajdziemy nigdzie indziej. Możemy tam odwiedzić latarnie morską, checz kaszubską czy port rybacki. Wielką popularność zyskało również tamtejsze fokarium, w którym możemy przyjrzeć się tym stworzeniom z bliska podczas ich śniadania czy zabaw. Nazywana przez niektórych perłą nad Bałtykiem, to właśnie nocleg Jurata, która kusi turystów piaszczystymi plażami i dużym molem.